По-мощен хибриден двигател за Toyota Yaris Cross


05 Dec 2023

Toyota лансира обновление на популярния си Yaris Cross. Този етап в процеса на усъвършенстване на модела се фокусира върху най-важните фактори за покупка за клиентите в сегмента. От въвеждането си през 2021 г., той бързо се утвърди като силен и изключително конкурентен модел на бързо развиващия се европейски B-SUV сектор на пазара, превръщайки се в лидер в своя сегмент към момента през тази година.

Новият Yaris Cross осигурява по-силни и създаващи удоволствие за водачи динамични качества със своето хибридно електрифицирано задвижване. Той е по-сигурен и по-ергономичен за шофиране с най-новите системи за безопасност и асистиране на водача на Toyota T-Mate, предлага напълно дигитално потребителско изживяване, както и стилни детайли, които правят още по-атрактивен неговия модерен градски стил. 

Yaris Cross се присъединява към своя роднина Yaris с новото си задвижване „двоен хибрид“. В него се интегрира петото поколение хибридна технология на Toyota под формата на нов вариант за задвижване Hybrid 130. Системата предполага по-широк избор за нови клиенти от B-сегмента, които искат да намалят размера на своя автомобил, без да жертват динамиката и сигурността.

Утвърдената пълнохибридна електрифицирана система с 1,5-литров двигател е оборудвана с нова трансмисия, която включва по-голям и по-мощен електрически мотор-генератор. Това, заедно с настройките на блока за управление на мощността (PCU), осигурява 14% увеличение на общата мощност на системата, от 116 к.с. до 132 к.с. В същото време въртящият момент на двигателя е увеличен в целия диапазон, като максималният се повишава с 30% от 141 на 185 Нм.

Резултатът е по-бързо ускорение. Времето за достигане на 100 км/ч е намалено с половин секунда до 10,7 секунди. Еталонната дисциплина за ускоряване при изпреварване 80-120 км/ч от своя страна е снижена с 0,4 секунди до 8,9 секунди. Що се касае до нивото на емисиите на CO2, моделът отчита 103-122 г/км.

Лукс от Китай!