Toyota Yaris получи по-мощна хибридна система със 130 к.с.

  • 5 снимки на обновения Yaris 5 снимки на обновения Yaris

07 Jun 2023

Toyota Yaris продължава да е един от най-симпатичните малки автомобили на пазара. Дори и да не заложите на GR Yaris, стандартният хибриден модел предлага "доста кола" за цената си. А сега, след поредното си обновяване, можете да изберете и по-мощен хибриден вариант, който надгражда съществуващия до момента хибрид.

Новото „transaxle” задвижване с по-голям и по-мощен електромотор-генератор и обновлението на софтуера и хардуера на управляващия блок на силовата електроника PCU (power control unit) са довели до повишаване на общата системна мощност с 12% - от 116 к.с. на 130 к.с. Налице е и значително увеличение на въртящия момент, като максималният такъв на електрическия агрегат MG2 е нараснал с 30% в целия оборотен диапазон и вече е 185 Нм вместо досегашните 141 Нм.

На практика тези подобрени характеристики водят до значително по-бързо ускорение не само в спринта от 0 до 100 км/ч, но и в много по-важното за динамичното усещане при шофиране ускорение при маневри за изпреварване. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч (9,2 секунди) е намалено с половин секунда, а повишените динамични възможности са редуцирали времето за ускорение от 80 до 120 км/ч до 7,5 секунди. 

Наред с повишаването на мощността и динамичните характеристики на хибридното електрическо задвижване, специалистите на Toyota представят и изцяло ново цифрово измерение на автомобила, както и още по-голям избор и още по-богата палитра от усъвършенствани системи за активна безопасност и асистенция на водача. Изключително богатото оборудване на модела  включва цифрови показания на контролните прибори пред водача с възможност за персонализиране, по-мощна и интуитивна мултимедийна система, комфортна и стабилна комуникационна свързаност и за първи път - дигитален ключ с хендсфрий функция за достъп и стартиране на автомобила.

Лукс от Китай!