Продадоха накуп Бялата колекция от „Убежището на Porsche“

  • Галерия от 10 снимки с част от Бялата колекция Porsche Галерия от 10 снимки с част от Бялата колекция Porsche

11 Dec 2023

В началото на октомври стана известно, че някъде в Тексас има уникална колекция от 56 бели Porsche-та. И че те ще бъдат продадени накуп на двуневен търг, организиран от RM Sotheby's.

Колите са събирани в продължение на десетилетие и се съхраняват в склад в Хюстън. Огромното помещение е изцяло в духа на колите - с бели стени и бял под, наричано неофициално „Убежището на Porsche”.

Малкото хора, които са имали възможност да влязат вътре е трябвало да носят калцуни или да ходят по чорапи.

Аукционът на RM Sotheby's приключи и анонимен колекционер купи цялата Бяла колекция с Porsche-та. Неговото име може и да не се разкрива, но поне знаем колко е платил за всичко това от снимките тук – 30,5 милиона долара. Освен въпросните 56 бели Porsche-та победителят в търга получава и два дизелови червени трактора Porsche Junior.

Въпреки че Бялата колекция е продадена заедно, наддаването е било отделно за всяка една кола. Така най-скъпият автомобил е Porsche 918 Wiessach Spyder от 2015 г., чиято цена достига 3,94 млн. долара. Хибридната суперкола е ценна находка, изминала едва 19 километра.

Говори се, че когато е доставена на собственика си от Porsche Exclusive Manufaktur са го помолили да запази спефицикацията, защото нямало да могат да произведат друга подобна. Към колата върви и състезателен костюм, който явно никога не е обличан, ако съдим по километража.

Следващите най-скъпи автомобили в Бялата колекция са съответно Porsche 911 GT2 от 1997 г. (2 297 500 долара), Porsche Carrera RSR 3.8 от 1993 г. (2 073 000 долара) и 911 Carrera RS 3.0 от 1974 г. (2 млн. долара).

Лукс от Китай!