Tesla предостави на индустрията новата си 48-волтова ел. система


12 Dec 2023

Tesla Cybertruck е оборудван с изцяло нова 48-волтова система за ниско напрежение, която заменя остарялата, но все още популярна 12-волтова система. Това преминаване от 12 на 48 волта за спомагателните бордови устройства беше потвърдено от Tesla по време на Деня на инвеститора през март 2023 г. и приложено в крайния продукт, както беше обещано. Основната тягова акумулаторна система, която захранва задвижващите агрегати, е високоволтова с номинално напрежение над 800 волта.

Основното предимство на по-високото напрежение за спомагателни устройства е, че същата мощност може да бъде доставена при по-нисък ток, което директно намалява загубите на ток и позволява използването на по-тънки проводници за намаляване на тегло и цена. Големите превозни средства вече използват 24-волтови системи, но 48-волтовите все още са рядко срещано решение в автомобилите.

В доста изненадващ ход, Tesla предостави официално и напълно безплатно 48-волтовата си система с останалите производители в индустрията. Шефът на Ford Джим Фарли вече потвърди, че неговата компания е получила необходимите спецификации и че този ход е "страхотен за индустрията".

 

 

Лукс от Китай!