Тунелът “Петрохан” пак излиза на дневен ред


28 Dec 2023

Агенция “Пътна инфраструктура” е пуснала търг за изработване на разширен идеен проект за скоростен път от София до Монтана с тунел под прохода “Петрохан”, съобщава Economic.bg. Идеята за директна връзка от столицата на север към Монтана е доста стара, същото важи за проекта за тунел под прохода “Петрохан”.

Напоследък обаче тези идеи сякаш бяха забравени, особено в контекста на строежа на скоростния път от Ботевград през Монтана до Видин.

Сега ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“ отново се връща към старата идея за тунел “Петрохан”, който ще бъде алтернатива на магистрала “Хемус” и скоростния път от Ботевград към Монтана. Идейният проект ще струва 6,6 млн. лв. без ДДС и трябва да е готов за една година. Новият път ще е с дължина около 80 км, широчина от 23,5 метра и ще осигурява най-пряката връзка от столицата към Дунав мост 2 при Видин. Евентуалният тунел “Петрохан” вероятно ще е най-дългият в страната с дължина 7 км, като целта е да се избегне изкачването на прохода, който често е затворен през зимата при по-сериозен снеговалеж.

 

Лукс от Китай!