Audi пуска серийна версия на чудовището си от “Дакар”

  • Галерия с 18 снимки Галерия с 18 снимки

05 Jan 2024

Audi за трети (и може би последен) път ще се опита да покори “Дакар” с хибридна машина. Чудовищният RS Q e-tron е със силно преработено шаси и окачване, но продължава да разчита на три електромотора, получаващи енергия от 2-литров бензинов TFSI, служещ като генератор.

Сега Audi твърди, че предоставя почти същите емоции и на клиентите си, като предлага “дакарска” версия на своя изцяло електрически Q8 e-tron.

 

Всъщност между двете машини няма много общо, но това не пречи на електрическия всъдеход да изглежда доста готино. В голяма степен това се дължи на увеличения с 30 мм клиренс и на офроуд гумите General Grabber AT3. Готин акцент е и багажникът отгоре, върху който откриваме сак и пълноразмерна резервна гума.

Пневматичното окачване е преработено за по-сериозна употреба извън пътя, но определено не очаквайте чудеса в калта. Дълбочината на газене е увеличена, макар все още да не е нещо особено: 30 см.

Ще бъдат произведени едва 99 екземпляра, което гарантира ексклузивност и бързо превръщане на ограничената серия в колекционерска рядкост. Цената от 120 хил. евро допринася за последното и гарантира, че шансът да видите Q8 e-tron edition Dakar в гората е доста малък.

Лукс от Китай!