КАТ вече масово изпраща глоби с SMS, по Viber или на имейла


15 Jan 2024

КАТ започна масово да изпраща съобщения за глоби с SMS, по Viber или на имейла, споделят шофьори, получили първите “честитки”. Дългоочакваното бързо уведомяване вече работи. Трябва да имате предвид, че отворите ли линка в съобщението, то се счита за получено и започва да тече 14-дневния срок, в който може да платите глобата с отстъпка, съобщава “Мениджър нюз”.

Системата на практика работи още от октомври 2023 г., но едва сега се наблюдава по-масово получаване на “честитки”. Доколко тя е успешна, обаче, е спорно, тъй като според МВР от изпратените дотук 225 хиляди съобщения, линкът е отворен в едва 5% от случаите. Повечето от тези нарушители са платили глобата в 14-дневен срок, за което са се възползвали от отстъпката от 30%.

Линкът в съобщението води към Системата за сигурно електронно връчване, има и друг към Портала за административни услуги на МВР. При отваряне на самото съобщение, нарушението, за което се известява, не се счита за връчено. При отваряне на линка към Системата за сигурно електронно връчване и наличие на профил в нея, обаче, наказанието вече се счита за връчено и дължимо.

 

Лукс от Китай!