ПРОДАВА СЕ: 1998 Mitsubishi Lancer Evo на 1228 км, било на Ричард Бърнс

  • Галерия с 28 снимки. Галерия с 28 снимки.

19 Jan 2024

Ако името Ричард Бърнс не ви говори нищо, ето малко респектиращи факти. Той е единственият британец, печелил WRC, като пилот. Прави го със Subaru през 2001 г., като предходния сезон завършва втори, след Маркус Грьонхолм, изпреварвайки Карлос Сайнц, който преди броени часове пък спечели ултра ралито „Дакар“, за 4-ти път.

Бърнс също е основен виновник Mitsubishi да грабне титлата при конструкторите през 1998, както също е отговорен за победата на Peugeot през 2002. Супер талантливият пилот бе приятел и на Джеръми Кларксън, дотолкова, че когато Ричард ни напусна през 2005 (в следствие на рак), Джезата е изнесъл реч на погребението му. С една дума – легенда. Бърнс липсва на милиони.

А това феноменално як 1998 Lancer Evo е било негова собственост. След, като му е бил подарен от Mitsubishi в знак на благодарност за споменатата титла от 1998. На следващата година обаче Бърнс преминава към Subaru, което е предопределило нищожния пробег на черната (Pyrenean Black) бегачка.

Някак си, нямало е да бъде удачни Бърнс да цъка из Великобритания с Lancer Evo, докато новото му служебно возило е Impreza WRC. Но пилотът така и не се разделя с Mitsubishi-то. То остава в колекцията му до 2020 г., когато неговото семейство решава да се раздели с колата.

Iconic Auctioneers я купуват и следва детайлна реставрация на стойност 16 500 паунда, а сега я продават. Желаещите да наддават могат да се регистрират през сайта, а „живият“ търг е на 24 януари (2024 г.), събота. Що се отнася до ориентировъчни суми, в сайта пише 80-100 паунда. 

За колкото и пари да се продаде, прекрасният Lancer върви в комплект с документи с името на Бърнс, флашка с историята на колата, шапка с марката на пилота, както и две книги. Яко!

Лукс от Китай!