На тази снимка има 2 милиона лева на преден и 91 милиона лева на заден план

  • Галерия от 2 снимки Галерия от 2 снимки

22 Jan 2024

Това, което виждат очите ви е осмото чудо на света – тунел „Железница“ и хеликоптерната площадка от южната му страна. Съвсем скоро от ЮНЕСКО ще включат този мега проект от магистрала „Струма“ и той ще стане част от световното културно и природно наследство. Без майтап!

Това е така, защото в него е вложен половината брутен вътрешен продукт на България, а хеликоптерната площадка е с лиценз да посреща финал от Шампионската лига.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Но истината е, че очите ви виждат на заден план „укрепено свлачище“ за 91 милиона лева с ДДС. А на преден план виждате похарчена скромна сума от 2 милиона лева за скромна хеликоптерна площадка.

Цената пък на самия тунел е 258 милиона лева с ДДС. Той е готов от две години, но заради свлачище пускането му ще бъде на 12 февруари тази година. Ако дотогава не падне още някой склон.

Може би само тунелът под Ла Манш е по-скъп от нашия „Железница“, което само по себе си е повод за гордост. Хеликоптерната площадка поне засега изглежда като без осветление и отводнителни шахти, но пилотите на бъдещите ни медицински хеликоптери ще се ориентират в тъмното по светлините на преминаващите наблизо автомобили. Така че всичко е точно.

Първородната Godzilla!