Първата хеликоптерна площадка към болница в София е лицензирана

  • Площадката в двора на болница Света Анна Площадката в двора на болница Света Анна
  • За последно площадката беше използвана от Heli Air - частната фирма, която извършваше спешна помощ по въздуха За последно площадката беше използвана от Heli Air - частната фирма, която извършваше спешна помощ по въздуха

22 Jan 2024

Болница “Св. Анна” е първата в столицата, която има лицензирана хеликоптерна площадка. Подобни у нас досега имаше само в Панагюрище и Варна, съобщава Mediapool. Масовото изграждане на хеликоптерни площадки за болниците у нас цели да подготви лечебните заведения да работят с очакваните шест медицински хеликоптера, част от новата за България система за оказване на медицинска помощ по въздуха. 

Следващите болници, които ще се сдобият с хеликоптерни площадки, са в Русе, Велико Търново и Пловдив. В София ще има още две, като в близките години се очаква 26 болници в страната да могат да посрещат хеликоптери.

Куриозното е, че сертифицираната днес площадка на болница “Св. Анна” всъщност е на осем години, но едва сега получава документи, с които може да посреща хеликоптери. Всъщност площадката беше използвана от Heli Air – последният оператор на медицински хеликоптери у нас.

Очаква се първият медицински хеликоптер, част от новата система за спешна помощ по въздуха, да пристигне у нас до 31 януари – с месеци закъснение от първоначалните планове. Той ще може да се използва в реални спешни случаи няколко седмици след това, когато преминат всички необходими бюрократични и технологични процедури.

 

Лукс от Китай!