Защо медицинските хеликоптери ще летят само по светло?


23 Jan 2024

България очаква в близките дни да получи първия от поръчаните осем хеликоптера, които ще бъдат гръбнакът на новата система за спешна помощ по въздуха. В първата година от експлоатацията си, обаче, новият хеликоптер на италианската фирма Leonardo ще лети само в светлата част от денонощието – от 30 минути преди изгрев до 30 минути след залез. Защо!?

Причината не е технологична, а бюрократична! Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пояснява, че европейският регламент не позволява на нови авиационни оператори, какъвто ще бъде “България Хели Мед Сървисис” – дружеството, което ще отговаря за хеликоптерите – да упражняват дейност през нощта през първата година от работата си. Така една година хеликоптерите ще летят само през деня, а от 2025 – и нощем, когато се налага.

26 болници в страната ще получат собствени хеликоптерни площадки, като всяка една е на стойност 120 хил. лв. Всеки от хеликоптерите ще бъде обслужван от три летателни и три медицински екипа, които ще се въртят на смени. Първият от хеликоптерите трябваше да е у нас през декември, но след поредно забавяне сега се очаква да кацне на 31 януари 2024 г. Още два трябва да пристигнат до края на годината – един през юни и един – през декември. Останалите пет ще дойдат през 2025 и 2026 г. Те ще бъдат базирани на шест места – три в Южна и три – в Северна България. Идеята е да има хеликоптер на не повече от 200 км от всяка точка на страната.

България за последно имаше подобни хеликоптери през 2019 г. и оттогава е единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха.

 

Лукс от Китай!