Отказаха безплатна винетка на човек с увреждане, защото кара електричка


26 Jan 2024

Изключителна популярност в социалните мрежи трупа писмо с отказ за безплатна електронна винетка на лице с намалена трудоспособност. Причината – колата му е електрическа! Според Закона за пътищата лицата с 50% или над 50% намалена трудоспособност са освободени от заплащане на винетна такса за лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см. и мощност до 160 к.с.

Абсурдното е, че в конкретния случай отказът е, понеже автомобилът “не притежава двигател с вътрешно горене”. Оттук служителите на агенция "Социално подпомагане" вадят заключението, че електрическият двигател не е с обем до 2 литра и съответно отказват винетката.

Колегите от Actualno.com задават въпрос по конкретния казус в дирекция "Административно обслужване" на Агенцията за социално подпомагане, като отговорът е: "За съжаление не му се полага безплатна винетка. Очаква се да има промяна в наредбата (която да позволи безплатна винетка за ползватели на електромобили), но тя не е факт".

Същата медия изтъква, че подобни случаи е имало още преди три години, като проблемът с тълкуването на работния обем при електромотори явно продължава да е на дневен ред оттогава.

 

Лукс от Китай!