Първият медицински хеликоптер каца у нас утре?

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

31 Jan 2024

На заседание на правителството премиерът Николай Денков съобщи, че първият медицински хеликоптер ще кацне в България утре – 1 февруари 2024 г. Телевизия bTV разполага с информация, че въздушната линейка излита днес (сряда, 31 януари) от Италия, по пътя си ще направи спирка в Дубровник и след това се очаква в София.

„Това е придобивка за Спешната помощ и здравната грижа за българите. Въздушната линейка ще транспортира пациенти от една болница към друга По въздух ще се пренасят кръв, кръвни продукти, органи за трансплантация и дори лекарства“, пояснява Денков.

Очаква се около месец след като пристигне у нас, всички бюрократични процедури да са изпълнени и хеликоптерът да започне работа.

26 болници в страната ще получат собствени хеликоптерни площадки, като всяка една е на стойност 120 хил. лв. Всеки от хеликоптерите ще бъде обслужван от три летателни и три медицински екипа, които ще се въртят на смени денонощно, като през първата година ще се лети само в светлата част от денонощието. Следващите два хеликоптера трябва да пристигнат до края на годината – един през юни и един – през декември. Останалите пет ще дойдат през 2025 и 2026 г. Те ще бъдат базирани на шест места – три в Южна и три – в Северна България. Идеята е да има хеликоптер на не повече от 200 км от всяка точка на страната. България за последно имаше подобни хеликоптери през 2019 г. и оттогава е единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха.

Хеликоптерите, които България поръча, са произведени от италианската фирма Leonardo. Конкретният модел е на дъщерната марка AgustaWestland и носи означението AW109. Той се използва и от десетки армии по света, включително от нашата Гранична полиция. Максималната му скорост е 311 км/ч, круизната скорост – 285 км/ч, а максималният пробег – 932 км. Задвижва се от два турбо двигателя Pratt & Whitney Canada PW206C с по 560 к.с. всеки. Може да се издига до близо 5000 метра надморска височина.

Лукс от Китай!