Toyota разработва ново поколение двигатели с вътрешно горене


02 Feb 2024

Toyota достави рекорден брой автомобили през 2023 година, но електрическите превозни средства имаха минимално влияние върху растежа на марката. От общо 11 233 039 автомобила, доставени от японския конгломерат, само 104 018 са електромобили. С други думи, само 0,926 процента от автомобилите, продадени от Toyota, Lexus и другите дъщерни дружества миналата година, са задвижвани само от електромотор. Имайки това предвид, Toyota смята, че все още има нужда от двигатели с вътрешно горене.

По време на реч, държана пред 200 корпоративни мениджъри и ръководители, председателят на фирмата Акио Тойода потвърди плановете за "голям проект за развитие на двигатели". Изявлението му е в съответствие със съобщение, направено на автомобилния салон в Токио през 2024 г., където той „използваше възможността да каже на всички, че ще продължим да правим двигатели“.

По време на сесията с въпроси и отговори Тойода изрази убеждението си, че електромобилите с батерии никога няма да надвишат пазарен дял от 30 процента, независимо от технологичния напредък. В резултат на това останалите 70 процента ще бъдат представени от бензинови автомобили, хибриди и електромобили с горивни клетки. Председателят на фирмата също така спомена, че двигателите с вътрешно горене, работещи с водород, биха могли потенциално да предложат решение. Дизелът не беше споменат.

Лукс от Китай!