Това е частният МиГ-29 на милиардера Джaрeд Айзъкман (Видео)

  • Галерия от 6 снимки с частния МиГ-29 в САЩ на Джаред Айзъкман Галерия от 6 снимки с частния МиГ-29 в САЩ на Джаред Айзъкман

04 Feb 2024

В САЩ (може би) има само един единствен летящ частен МиГ-29 и той е притежание на милиардера Джаред Айзъкман. Той купува съветския боен изтребител през 2019 г. от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън, известен с колекцията си от бойни самолети. В същата година Джаред продава частната си военновъздушна компания Draken International, занимаваща се с доставка на изтребители, обучения на пилоти и тактически симулации.

Богатството на 40-годишният Айзъкман е натрупано основно от компанията му за безкешови плащания, която основава като тийнейджър, а днес е прекръстена на Shift4 Payments. Когато е неин изпълнителен директор през нея се обработват около 200 милиарда долара годишно.

Още от малък Джаред Айзъкман се запалва по летенето и самолетите. На 20 години е вече пилот и участва в авиошоута с реактивни самолети. На 26 години поставя световен рекорд за обиколка на земното кълбо с лек самолет, записвайки време от 61 часа и 51 минути, подобрявайки предишния рекорд с близо 20 часа.

През 2021 г. Айзъкман е командир на първия частен космически полет, контролиран от SpaceX, заради което е избран за корица на брой на списание Times.

Няколко месеца след началото на войната в Украйна полското правителство започва да обмисля идеята да даде на страната цялата си флотилия от изтребители МиГ-29, за да се бият летците й срещу ВВС на Русия. Тогава Джаред Айзъкман се радва на своя МиГ-29УБ и редовно лети с него. Запитан защо не го подари на правителството на Влодимир Зеленски бизнесменът отговаря, че няма да е полезен на украинската армия. Според него руснаците имат много по-модерни самолети от МиГ-29 и добра противовъздушна отбрана.

Айзъкман отказва категорично да предостави своя МиГ-29 на Украйна и продължава да лети днес с него за развлечение и на авиошоута в САЩ.

„МиГ-29 е най-високоефективният самолет, който някога съм управлявал. Може да бъде много бърз. Това е невероятен изтребител“, казва в интервю Айзъкман.

Лукс от Китай!