Забраната за течности над 100 мл постепенно отпада по летищата в Европа

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

05 Feb 2024

Ако сте пътували cъс самолет през последните 18 години, сте наясно, че нямате право да качите на борда течности в опаковки по-големи от 100 милилитра. Време е това досадно правило да отпадне, благодарение на новите високотехнологични скенери, които постепенно се въвеждат по летищата в Европа, съобщава Euronews.

Правилото за ограничения от максимум един литър течности, разделени в опаковки с обем не повече от 100 мл, беше въведено след като британската полиция разкри опит за терористичен атентат, при който терористите обмисляли на борда на полети за Щатите да детонират течни експлозиви, маскирани като безалкохолни напитки в шишета по 500 мл.

Новите модерни 3D скенери използват рентгенова технология с компютърна томография (CT), подобна на тази, използвана в областта на медицината. Те предоставят ясно 3D изображение на това, което има вътре в чантите на пътниците. Нещо повече, тези скенери могат да различават течностите – да познаят кога в шишето има вода, газирана напитка, алкохол или водороден пероксид, например. Ако даден предмет изглежда подозрителен, както и досега, чантата ще бъде подложена на допълнителна проверка от служители по сигурността, които ще я инспектират за забранени предмети. 

Друго удобство на новите скенери: вече няма да трябва да вадите от чантата лаптопа си, като проверките ще стават по-бързо и лесно. Няколко европейски летища вече използват новото поколение скенери: те бяха тествани на Гетуик и Хийтроу в Лондон, и вече са въведени в Рим, Мюнхен и Амстердам.

Лукс от Китай!