Планират 4-лентов път от Пловдив през Пампорово и Смолян до Рудозем

  • ГКПП Рудозем от българска страна е готово отдавна, но чакаме гърците да прокарат пътя от тяхната страна, за да може пунктът да заработи ГКПП Рудозем от българска страна е готово отдавна, но чакаме гърците да прокарат пътя от тяхната страна, за да може пунктът да заработи

13 Feb 2024

Правителството предвижда 7,2 млн. лв. за проектиране на нов скоростен път между Пловдив и Рудозем, който ще позволи по-бързо и лесно придвижване до курорта Пампорово, до Смолян, а също и ще облагодетелства проекта за нов граничен пункт с Гърция при Рудозем – Ксанти. Проектната скорост на новия път ще бъде 90 км/ч, което ще позволи от Пловдив до границата с Гърция да се стига за час и половина.

Засега обаче не изглежда реално скоростният път да започне да се строи преди 2029 г. – според министъра ще са необходими поне пет години за проектиране.

Трета лента на съществуващия път между Асеновград и Смолян

Доста по-реалистично и скоро се очаква да бъде задвижен друг пътен проект в района – изграждането на трета лента с обща дължина 13 км в отделни участъци по направлението Асеновград – Смолян, което значително би облекчило изпреварванията по планинския път II-86 между Пловдив и Смолян. Очаква се до няколко месеца да бъде избран изпълнител за проектиране.

Нов южен обходен път от Благоевград до Хасково

Отново се заговори и за изграждането на южния скоростен път от Благоевград през Доспат, Смолян, Мадан, Кърджали до Хасково, който е залегнал в стратегическите приоритети на България преди години, но реално по проекта не е работено. Засега обаче това изглежда най-отдалеченият във времето от изброените проекти.

 

Лукс от Китай!