“Одисей” успешно излетя към Луната

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

15 Feb 2024

Американската частна компания Intuitive Machines тази сутрин (8:05 българско време на 15 февруари 2024 г.) успешно изстреля спускаемия апарат Odysseus (“Одисей”). Макар и с 24 часа закъснение заради проблем с горивото, мисията вече е факт, като “Одисей” се издигна в космоса от ракетата Falcon 9 на SpaceX.

 

“Одисей” е частна мисия, но се подкрепя от програмата на NASA “Артемида” за завръщане на Луната с бюджет от 77 млн. долара. Това е поредна стъпка от програмата на Щатите за постигане на първо кацане на Луната от 1972 г., когато приключи програмата Apollo (“Аполон”).

За мисията “Одисей” предстои по-трудното – успешно кацане, шансът за което според NASA се оценява на между 30 и 50%. Всъщност апаратът носи на борда си оборудване на NASA: прибор, който трябва да подпомогне бъдещи автономни кацания, стерео камери, скенери за изучаване на лунния прах. Специален навигационен датчик NDL ще измерва разстоянието между космическия апарат и повърхността с лазерни пулсации, а не както е било досега – с радарни сензори. И не на последно място, “Одисей” превозва пасивен ретрорефлектор – умалено копие на отражателите, оставени на повърхността от астронавтите от мисиите Apollo 11, 14 и 15, както и мисиите “Луна” 17 и 21, които дълги десетилетия спомагаха за измерване на разстоянието до Луната. Подобен малък рефлектор беше доставен на Луната и от индийската мисия “Чандраян-3”.

Апаратът на Intuitive Machines разчита на нов тип ракетен двигател, който работи с течен метан и течен кислород и е създаден на 3D принтер. Дали мисията ще бъде успешна ще стане ясно най-рано на 23 февруари, когато “Одисей” трябва да кацне в близост до Южния полюс на Луната.

Източник: Космос БГ

 

Лукс от Китай!