“Чандраян-3” успешно кацна на Луната


23 Aug 2023

Индия успешно приземи апаратът “Чандраян-3” на лунната повърхност. Това е първата мисия изобщо, която каца в близост до южния полюс на Луната, за разлика от предишните мисии, които винаги са били в близост до екватора. Смята се, че южният полюс е най-вероятното място за търсене на следи от вода на луната.

Индийските специалисти не очакват контакт с апарата веднага. Първо ще са необходими няколко часа, в които целият прах, вдигнат от кацането, да падне на повърхността. Едва след това един от панелите на “Чандраян-3” ще се отвори, за да бъде спуснат лунния роувър Pragyaan. От него очакваме снимки и данни за анализ.

 

Роувърът разполага с пет научни инструмента, които ще изследват под повърхността. Кацането беше съобразено с началото на лунния ден, който е с продължителност 28 земни дни. Това е важно, защото както спускаемият апарат, така и роувърът имат нужда от слънчева енергия, за да работят.

Индия e едва четвъртата страна, която е постигала меко кацане на апарат на Луната – след Съветския съюз, Щатите и Китай.


 

Лукс от Китай!