Да взривиш брониран S600 V12 в трафика на София

  • Галерия от 6 снимки Галерия от 6 снимки

19 Feb 2024

Историята тук ни връща в началото на века, когато в България атентатите срещу хора от подземния свят бяха просто ежеджевие, с което националните телевизизии пълнеха емисиите си. Този тук е един от най-емблематичните, станал на няколко стотин метра от центъра на София.

На 18 април 2003 г., в оживения трафик на бул. Цариградско шосе в посока Орлов мост, се движи чисто нов брониран Mercedes-Benz S600 V12 Guard. В него пътува Иван Тодоров – Доктора, обвинен по онова време, че ръководи международна контрабанда на цигари и за няколко години е натрупал състояние от над 800 милиона евро.

Два дни по-рано под една от колите му е открита бомба, но надали в този момент подозира, че в колата му също има такава.

Тодоров е трябвало да бъде пасажер в бронираната S-класа, зад която се движи Audi A6 с охраната му. Но той решава да шофира новата си бронирана лимузина и си сменят местата с личния му шофьор, бивш служител от някогашната Държавна сигурност. Последният сяда на мястото, на което се вози обичайно шефът му.

Около 11:10 часа бронираният S600, управляван от Тодоров, минава по моста над алея „Яворов“ с около 120 км/ч. Немската машина е проектирана да запази живота на хората, които превозва, в случай на атентат срещу тях. Но бронираните прозорци и цялата останала бронировка по купето са безполезни в този момент, защото в кухина в дясната част на таблото, точно срещу пасажерската седалка, е сложено взривно устройство.

То е задействано дистанционно и бомбата избухва по план. Близо 300 метра разпокъсаният Mercedes-Benz продължава напред и се забива в бордюра до Полиграфическия комбинат, удряйки се в паркирано Renault Clio.

Седящият на пасажерската седалка личен шофьор на Иван Тодоров – Доктора е разкъсан на парчета и е убит на място. Ударната вълна изкъртва вратите и бронираните прозорци, като само този на шофьорската врата остава здрав.

Задействалият бомбата атентатор надали е очаквал, че има оцелял в унищожената отвътре навън кола. Но от отломките слиза шофиралият Mercedes-а овъгледн Иван Тодоров. Моментът е запечатан от намиращ се на тротоара фотограф на БТА.

Доктора е транспортиран веднага до болница „Пирогов“ от охраната му, където лекарите с изненада установяват, че има само рана на шията, леки изгаряния и нито една фрактура.

В историята може би няма друг атентат с поставено взривно устройство в купето на Mercedes-Benz S600 Guard от W220 поколението на S-класа. Бомбата срещу Иван Тодоров е била поставена няколко дни по-рано, когато колата е била в софийски гараж за преглед.

На мястото на атентата разследващите полицаи намират изхвръкнало от взрива куфарче, в което има снимка на политици и министри от българското правителство в компанията на Доктора. Кадърът е заснет на наета от Спас Русев яхта в Монако по време на кръг от Формула 1, а разпространението му в медиите предизвиква политически скандал, най-вече заради това, че финансовият министър Милен Велчев е на снимката, играейки карти.

Оцелелият като по чудо Иван Тодоров живее само три години след неуспешния атентат на „Цариградско шосе“. На 22 февруари 2006 г. е разстрелян в столичния квартал „Лозенец“, докато се вози в Porsche Cayenne. От 22 изстрела, 13 куршума попадат в тялото на „Контрабандист номер 1 на цигари“.

Лукс от Китай!