Босът на Renault заговори за обединение с други европейски производители


28 Feb 2024

Изпълнителният директор на Renault, Лука де Мео, призова европейските автомобилни производители да се обединят и да създадат конгломерат в стил Airbus за производство на достъпни електрически превозни средства, способни да се конкурират с китайския внос, навлизащ на континента. В сегашната си форма Airbus се създаде през 2000 г. като съвместно предприятие между европейски авио компании и се подкрепя от европейските правителства.

Според де Мео, европейските производители на автомобили трябва да направят нещо подобно, за да се конкурират с нарастващия приток на достъпни електрически превозни средства от Китай. Пред Autonews по време на изложението в Женева босът е заявил, че „трябва да сме креативни, за да намерим решение“.

„Партньорите могат да споделят инвестицията и да намалят разходите“ за производство на нови превозни средства, твърди Де Мео. Той също така посочва минали примери, когато европейски производители на автомобили са си сътрудничили, като например платформата Type 4 през 80-те години, която беше споделена от Alfa Romeo, Fiat, Lancia и Saab.

Renault вече води дискусии с Volkswagen за споделяне на платформата AmpR, която стои в основата на новия Renault 5 и ще бъде част от по-малкото Twingo, електромобил, който производителят на автомобили планира да започне да продава на цена от 20 000 евро.

Според де Мео предизвикателството на такъв проект би било създаването на европейска верига за доставки, която включва батерии, двигатели и електроника. „Целта е да доставяме всичко в Европа на конкурентна цена“, казва още де Мео.

Лукс от Китай!