Турция изгражда супербърз влак между Анкара и Истанбул


10 Mar 2024

Транспортните връзки между Анкара и Истанбул и сега са доста добри, благодарение на честите полети (десетки на ден) на сравнително ниски цени – обикновено на равностойността на 50 – 80 лв. за еднопосочен полет. Турция, обаче, предвижда още един бърз транспорт между столицата и най-големия град в страната – супербърз влак. Той ще е най-бързият в страната с максимална скорост от 350 км/ч, какъвто в момента е стандартът за влаковете стрели само в Китай и някои отделни супербързи линии в Япония и Германия. 

Вижте най-бързите влакове в Европа тук!

Разстоянието между Истанбул и Анкара е около 450 км по магистралата, но съществуващата сега скоростна ЖП линия обикаля доста и така разстоянието се удължава на 560 км. Влаковете в момента достигат 250 км/ч в определени участъци и се нуждаят от около шест часа. Новата линия ще минава по най-краткия възможен път (около 350 км), като разстоянието между двата града ще се минава за 80 минути, сравнимо с времето на полета, който продължава час, но без да броим летищни проверки и трансфери.

"Въпреки че сегашният високоскоростен влак между Истанбул и Анкара отговаря на днешните нужди, като свежда времето за пътуване до шест часа, в дългосрочен план ще са необходими различни транспортни алтернативи за връзката между двата най-населени града в страната", заявява турският министър на транспорта Уралолу, цитиран от турски медии.

Новият влак ще се нуждае от съвсем различна ЖП линия от съществуващата, като проектът ще отнеме поне десет години – три за проектиране и седем за строителство. Според Турция влакът може да вози пътници от 2035 г.

 

Лукс от Китай!