Беше неизбежно: Porsche ще представи първото хибридно 911!

  • На снимките е страхотното и напълно нехибридно 911 S/T На снимките е страхотното и напълно нехибридно 911 S/T

13 Mar 2024

Porsche току-що развали деня на някои от най-заклетите почитатели на 911, като потвърди слуховете, че до няколко месеца ще представи първата хибридна версия на иконата си. Това ще стане при премиерата на обновеното 992 през лятото. Макар Porsche да предлага изцяло електрически модели (Taycan, а скоро и новия Macan) и да има хибридни версии на Panamera, Cayenne и Macan, за първи път ще видим хибридно 911.

992.2 ще дебютира със сериозни промени по всички версии. То ще бъде и първото 911 хибрид – с електромотор в помощ на бензиновия двигател. Все още не знаем как ще се казва версията (може би просто 911 Е-Hybrid, както е при другите модели), но знаем някои подробности. Хибридното 911 ще идва с класическия шестак, който да задвижва задните колела (поне ни спестиха обидата от някой 2-литров 4-цилиндров мотор), като електромоторът ще задвижва предния мост. Системата ще разчита на 48-волтов стартер, вграден в скоростната кутия с два съединителя. Хибридното 911 няма да се зарежда от контакта, засега става въпрос за обикновен хибрид, който си набява енергията от двигателя с вътрешно горене, а не за плъгин. Такъв се очаква при следващото поколение – някъде около 2027 г.

На по-късен етап ще има и малко по-различен хибрид: 800-конна версия на GT2 RS, в която електрическата система ще идва от Rimac. Напомняме, че Porsche държи 45% собственост в хърватския специалист по електромобили.

 

Лукс от Китай!