Не, това не е ранен прототип на Trabant

  • 4 снимки 4 снимки

13 Mar 2024

Toyota Publica. Име, което най-вероятно не ви говори много. Това е компактен автомобил, който японците продават в периода между 1961 и 1978 година. А защо това ви интересува?

Решихме да ви припомним как изглежда първото поколение на Publica, което носи вътрешнозаводски индекс P10 и се предлага от 1961 до 1966 г. Няма как да не отбележим приликата с автомобилите Trabant и по-скоро с модела 601, който обаче излиза около 3 години след дебюта на Publica.

Дали източногерманците са гледали от японците? Трудно можем да твърдим подобно нещо, особено имайки предвид визуалната прилика на Trabant 601 с по-стария модел P50. Но пък не можем и да отречем сходствата в дизайна на Trabant и Publica, особено в предната част.

Замислен като семеен автомобил, който да изпълнява изискванията на „националната автомобилна концепция“ на японското правителство, Publica e най-малката кола на Toyota през този период и в последствие е заменен в тази си роля от Toyota Starlet. Интересното е, че Publica се предлага само с две врати, независимо от факта, че каросерията може да има формата на седан, комби, кабриолет, купе и дори пикап.

Лукс от Китай!