Югозападната дъга на околовръстното на София няма да е готова преди 2030 г.


18 Mar 2024

Околовръстният път на София от години очаква финалния етап на своето разширение. Става въпрос за нелекия участък с дължина 8,5 км от Бъкстон до голямото кръгово при Люлин, където започва магистрала “Струма”. В своя публикация във Facebook общинският съветник Борис Бонев дава първата нова информация по темата от дълго време. 

 

Въпросният участък е разделен на два лота до ул. “Киевска”, като и за двата има готови идейни проекти. В момента има съдебни жалби срещу регулационния план, но се очаква скоро да има решение на съда. След това предстои дългата и тромава процедура по отчуждаването на имотите.

 

Чисто технически най-сложен изглежда въпросът с връзката с магистрала “Струма”. Съществуващото в момента огромно кръгово кръстовище при квартал “Люлин” не е адекватно решение за поемане на огромния трафик, идващ с 80 км/ч, така че се очаква ново решение, като топката е в АПИ. Техническият проект ще бъде възложен тази година и трябва да е готов през 2025 г. Така реалното строителство няма как да започне преди 2026 г. и съответно югозападната дъга при най-оптимистични сценарии ще е готова през 2030 г. А у нас, както знаем, рядко пътищата се строят според оптимистичните сценарии.

 

Източник видеа: vbSky

Лукс от Китай!