Пистата за новитe F-16 се наводнява

  • Авиобаза Граф Игнатиево Авиобаза Граф Игнатиево

27 Mar 2024

Има все по-реална възможност България да не подготви Трета авиобаза (Граф Игнатиево) до пристигането на новите изтребители F-16 Block 70 и да се озове дори в неудобната ситуация да плаща наем за съхраняването им.

Материал на Никола Лалов, Mediapool

Проблемите около ремонта и модернизацията на авиобазата стават все по-сериозни, като по информация на Mediapool се разглежда и авариен вариант изтребителите да бъдат дислоцирани на първо време в авиобаза "Безмер". Първите машини се очакват следващата година. Към момента има и сериозен проблем с пистата в "Граф Игнатиево". МО отчете в доклада за състоянието на отбраната, че са докладвани проблеми с отводняването на пистата за излитане и кацане, която не е поддържана. Предлаганите допълнителни дейности са оценени на близо 50 млн. лв.

F16s в полет, снимка CNN

Възлагането и изпълнението на отводняването на пистата допълнително поставя под риск подготовката на авиобазата в срок за приемането на самолетите. Фокусът на усилията на МО е постигане на максимален напредък и успешно приключване на изпълнението на договорите, посочват от МО. Според източници на Mediapool пистата при определени метеорологични условия се навлажнява (т.нар. "изпотяване") и използването ѝ става проблематично.

Авиобаза 'Граф Игнатиево', снимка БГНЕС

 

Въпреки това фокусът на МО към момента са насочени към обектите, които трябва да бъдат сертифицирани от американска страна през октомври. Проектът поскъпва почти всекидневно, като оценките на няколко независими източници на Mediapool са, че със сигурност ще надхвърли 500 млн. лева. Първоначално се смяташе, че ще струва общо 300 млн. лева, но само до момента тази сума е надвишена със 100 млн. лева. Най-сериозният проблем обаче е забавянето.

 

Лукс от Китай!