Секундарниците се връщат по светофарите


28 Mar 2024

Три министерства (МВР, на транспорта и на регионалното развитие) предлагат промени в "Наредбата за организиране на движението по пътищата с пътни светофари", съобщава “Сега”. Те вече са публикувани за обществено обсъждане (линк тук).

Броячите на оставащите секунди до смяна на сигнала се завръщат. Новите секундарници по светофарите ще бъдат с общ стандарт за цялата страна. Основна причина за отпадането им в някои градове (например София) бяха именно бюрократични спънки.

Има и други промени: масово ще бъдат добавени отделни светофари за ляв завой на местата, където в момента левият завой е общ с движението направо. Това няма да става на всички кръстовища, а само на тези, където са регистрирани повече от три катастрофи за година при завой наляво. 

Автобусите и тролеите също ще получат нови светофари – с четири светещи бели точки, като при трамваите. Те няма да важат за колите.

Любопитно е, че вече ще се определят ясни критерии при какъв брой коли да се поставя светофар: при 190 коли на час за еднолентова улица и 240 коли на час за двулентова. Има и ясен брой за велосипедите – ще се поставя светофар за колела при повече от 50 велосипедисти на час в делничен ден.

Друга промяна предвижда по-умен сигнал на светофарите за незрящи – те ще са с различен звук за различните посоки на пресичане.

 

Лукс от Китай!