На този ден преди 50 години започва производството на VW Golf


29 Mar 2024

На 29 март точно преди 50 години Volkswagen стартира серийно производство на Golf във Волфсбург. В онзи ден през март никой най-вероятно не предполага, че този компактен автомобил – наследник на легендарния Beetle – ще стане най-успешният Volkswagen и най-продаваният европейски автомобил на всички времена.

Golf отразява духа на времето, дава името си на самостоятелен автомобилен клас (Golf сегмент) и придружава поколения хора по света. Към днешна дата повече от 37 милиона бройки са последвали първото серийно производство на Golf от 1974 г. Чисто математически това означава, че над 2000 души по света са избрали да си купят нов Golf всеки ден през последните 50 години. Днес Volkswagen празнува рождения ден на Golf.

Като наследник на легендарния Beetle, произведен повече от 21,5 милиона пъти, Golf, разработен с дизайн от Джуджаро, трябва да оправдае високите очаквания и да продължи историята на успеха на най-продаваната кола на всички времена до онзи момент. И Golf го прави по всякакъв начин: клиентите са толкова впечатлени от модерната концепция за задвижване, променливия интериор и новия дизайн, че Golf достига границата от един милион продажби до октомври 1976 г.

От самото начало заводът на Volkswagen във Волфсбург и неговите служители също се наслаждават на успешния старт на Golf I. Към днешна дата само във Волфсбург са произведени повече от 20 милиона Golf-а. 17-те милиона голфове, произведени досега извън Волфсбург, са сглобени в други заводи в Германия, както и в Белгия, Бразилия, Китай, Малайзия, Мексико, Словакия и Южна Африка. И в този смисъл Golf е наистина световен автомобил. 

Лукс от Китай!