BYD отваря завод и представителство в България през 2025 г.!


01 Apr 2024

Най-големият китайски автомобилен производител BYD (идващо от Build Your Dreams) обяви, че е избрал България като следваща локация за свой завод. Решението идва след отказа на компанията да строи фабрика във Виетнам, като за този ход първо съобщи Reuters.

Обявената година за старт на изграждане на завода е 2025 г. Още няма официално потвърждение за локацията, но се говори, че китайците са избрали терен в относителна близост до голям град с добре развита ЖП инфраструктура. Заводът ще бъде отговорен за производството - не само за монтажа на полуготови автомобили от китайски завод - основно на електрически машини. По информация на DizzyRiders най-големият конкурент на Tesla на EV пазара вече е избрал партньор за проекта си от българска страна.

Знаем също така, че BYD ще се опита в максимална степен да локализира производството на автомобили в България. С други думи, фирмата ще използва наличната мрежа от доставчици на автомобилни компоненти, за да създаде възможно най-достъпен за пазара продукт. Очаква се голяма част от окабеляването, софтуера, отделните модули и компоненти за интериора да бъдат с лого made in Bulgaria.

Освен завод, BYD ще отвори и свое представителство у нас. Тук не става въпрос просто за шоурум, а за централен офис за страната, който ще координира както дейността по производство, така и маркетинг и продажбените функции в страната. Предстои в най-скоро време BYD да започне да търси местни кадри на всички нива в йерархията, като поне в началото най-високите мениджърски етажи ще бъдат запазени за доказали се служители на марката от офисите ѝ в другите страни.

България не е първата държава на Балканския полуостров, в която BYD прави бизнес. Съвсем наскоро китайците стъпиха официално и в Гърция. В южната ни съседка китайският гигант ще предлага първоначално два модела - Atto 3 и Seal. Съществува реална възможност в близко бъдеще те да бъдат произведени в България.

И както казваше незабравимият Радой Ралин, светът е оцелял, защото се е смял! Честит 1 април на всички!

Лукс от Китай!