NASA тества новите малки лунни роувъри

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

02 Apr 2024

Инженери на NASA подготвят за нова порция тестове три малки лунни роувъра, чиято цел ще бъде да изследват Луната автономно. Новите машинки ще трябва да се движат в група и да се навигират взаимно без необходимост от намеса от Земята.

Те ще се задвижват от соларна енергия и ще носят на борда камери, сензори и радари, за да направят триизмерни карти на лунната повърхност. Роувърите в момента преминават през изпитания в т.нар. Mars Yard – полигон за изпитания в Калифорния, който симулира условията на Марс и Луната. Тестовете пресъздават яркото слънце и пълната сянка, с които соларните им панели ще се сблъскат на повърхността на Луната в зависимост от топографията.

 

Новото поколение малки роувъри носи означението CADRE: Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration (Кооперативно автономно разпределено роботизирано проучване). Те си взаимодействат, като съобщават за препятствия или открития един на друг. Преди днешните тестове новото поколение роувъри мина през тестове за здравина и устойчивост на вибрации, съобразени с пътуването им до Луната, както и тестове за екстремно високи и съответно смразяващо ниски температури.

Трите машинки трябва да достигнат Луната на борда на частния апарат Nova-C на Intuitive Machines. Това трябва да се случи в края на 2024 или началото на 2025 г. Трите апарата ще кацнат в район, известен като вихъра “Гама на Райнер”. Те ще имат на разположение за работа едва две земни седмици – 14 дни. Толкова е дължината на лунния ден, преди мястото да потъне в мрак и студ за лунната нощ – също две земни седмици – период, който повечето апарати не успяват да преживеят заради температурите, които падат до около -240°C.

Източник: Space.com

Лукс от Китай!