Направиха брошки “жълтите павета”


12 Apr 2024

Жълтите павета вече са моден аксесоар – брошки с магнитни гърбове. Създателката им се казва Петя Тодорова. Тя представя колекцията “Пъзелът на жълтите павета” от 15 миниатюрни брошки, вдъхновени от легендарната софийска настилка. Бижутата не са направени от материала на паветата, а са метални, като основата е месинг заради жълтия цвят.

Както и оригиналните павета, бижутата не са направени в България, а в ателие в чужбина – в Академията за изящни изкуства в Лодз, Полша. Всяко от паветата бижута е уникално: има идеално полирани, но също очукани и дори счупени. По този повод създателката им споделя: “Използвах различни техники за разтапяне на метала, смесване на няколко материала един с друг, очукване, изрязване, отнемане, добавяне, за да мога да докарам релеф – работих доста с патина.
Направих и идеално полирани, за да пресъздам спомена как се хлъзгам по паветата. Това са паветата, които трябва да изглеждат чисти и поддържани.”

Предстои изложбата “Пъзелът на жълтите павета” да бъде представена и у нас. Засега не се коментира възможност да си купите брошка паве, но очакваме предприемчиви търговци да се ориентират бързо.
 

Източник: OFFNews

 

Лукс от Китай!