Върховният касационен съд атакува отнемането на коли от пияни и дрогирани водачи


14 Apr 2024

Съдиите от Върховния касационен съд са сезирали Конституционния съд за промените от Наказателния кодекс, които направиха възможно отнемането на коли от пияни и дрогирани водачи. Според тях това е противоконституционно, съобщава “Сега”, като цитира официално съобщение на ВКС.

Противоконституционно може да се окаже и глобяването в размер на стойността на превозното средство. Откакто бяха приети промените в наказателния кодекс са отнети близо 1500 коли, като в 200 от случаите вече са излезли окончателните съдебни решения. Според МВР мярката има положителен характер и броят на пияните и дрогираните зад волана е намалял.

ВКС уточнява, че уважава правото на парламента да преценява обективните обществени нужди и да предприема “законодателни мерки за засилване на наказателноправната защита на обществените отношения, включително и на свързаните със сигурността на движението по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него граждани”. В същото време обаче върховните съдии дават да се разбере, че няма как да си затворят очите и трябва да оспорят въпросните текстове заради противоконституционност. Те наричат новите текстове “хаотични”. 

Сега се очаква решението на Конституционния съд.

 

Лукс от Китай!