Участвахме в 12-часово картинг състезание. Разбрахме каква е тайната на успеха


16 Apr 2024

Каране. Каране и още каране. Тайната на успеха е в многото каране, което реално не е и тайна. Когато взех първия си относително голям мотоциклет през 2012, Honda CB600F Hornet, много ми се искаше някак си да прескоча фазата на привикване и постепенно придобиване на полезни навици, и просто изведнъж да мога да го управлявам с лекота. Е, няма как да стане.

Винаги съм искал и да мога да свиря на китара. Не да се науча, а просто да мога. С картингът е същото – колкото по-малко караш, толкова по-зле караш. И обратното. Затова с отборът ни „Eko & Friends“ пристигнахме в Хасково още в петък преди обяд, за свободните тренировки, за да караме повече. Направих едва три сесии, две в права посока, една в обратна.

На средата на 12-те часа на пистата излиза карт с лампи, който спира състезанието и обръща посоката на каране. Готин елемент от надпреварата и още едно предизвикателство. Затова е добре да знаеш пистата и наопаки. Малкото ми каране в петък резултата и в як побой в събота. Ядох много бой, заради темпото ми, което бе максимум средно и под него. „Вражеските“ машини бяха постоянно около мен и контакта с тях бе неизбежен. Което едновременно ме забави допълнително и амбицира. Това се казва опит. И, въпреки умерено слабото ми представяне, елементът удоволствие преобладаваше. 

Събитията на Karting Events Bulgaria притежават магия, която не мога да обясня с няколко думи. Смес е от адреналин, стремеж да си по-бърз от другите, да си по-бърз от себе си, да подобряваш собствените си времена, да преследваш перфектната траектория, да усетиш карта част от себе си, да го водиш с максимална прецизност през всяка обиколка, да си постоянен. Да се ядосаш на себе си и да си вземеш поука, за да бъдеш по-добър.

Да бъдеш по-добър от другите. Това е в природата на човека и е движеща сила и в картинга. Която прави и децата по-добри. Академията за млади таланти, развивана от организаторите, е още един от готините аспекти на картинг надпреварите за издръжливост. Ще чуете думите на Искрен Иванов, отговарящ за Junior отбора, когато качим видеото в YouTube. Да, този път заснехме и видео за канала, заедно с Тома Рибаров, който също кара в петък, при това с доста добро темпо.

Състезанието? Мина безупречно, поне от наша гледна точка, макар и отборът ни да не бе на върха в класа ни. Какво им е било на организаторите, само те си знаят. Но с всяка година нивото видимо се вдига. Не от само себе си, a заради опита и усилията на хората зад Karting Events Bulgaria.

Анастас Матеев, Борислав Петров, Ники Ригов, Себастиан Дебург, Митко Пунев, Геле Харизанов и аз. Борето традиционно пробяга 990-метровата писта преди състезанието, Пунев не спря да повтаря, че му мирише на провал (сарказъм и много смях, забавлявахме се), Себ кара чудно и сподели, че идния сезон ще се състезава в GT4 (вероятно с Porsche 718 Cayman), Геле влезе в бокса с 360-градусов пирует, без да докосне нито една от ограждащите гуми на входа (чудо, спасило ни от наказание), Анастас май бе най-бърз от всички ни и не счупи нито едно ребро (този път; случвало се е), Ники, спечелил състезанието на Sofia Karting Ring, осигуряващо му място в отбора, се вписа идеално и също бе доста постоянен с времената си, и аз, котвата на отбора.

Българският трибагреник, с който бе даден старта в 10:45 ч. в събота буквално дойде от небето. Донесе го легендата на българския планеризъм Весо Овчаров, след скок от паратрайк, полет със специален костюм и приземяване до старт-финалната права. Весо кара мъжки в отбора на звездите, редом до Наум Шопов (определено “car guy” и с опит в картинга), Ивайло Борисов, треньорът на Алберт Попов, както и адаша Иван Ванов, добре познат с автомобилните си влогове.

Резултатите? Победата си извоюваха Георги Ванков и белгиеца Феликс Фери с Track limits by Storm, в клас Gold триумфираха Beton racing, а нашия Silver - Hopes Lucky. По традиция състезанието имаше и благотворителен аспект, набиране на средства за малкия Гого от Хасково.

Заключение? След първото ми участие през 2020-та, директен скок в най-дълбокото, в първата 24-часова надпревара, все повече оценявам споменатата вече магия на картинг състезанията и ми харесва, че събитията привличат все повече млади хора и дами. Радвам се, че имам възможност да давам и своя скромен принос в популяризацията и чакам следващия старт с нетърпение и решимост, да бъда по-бърз. А тук долу виждате календара за сезона, кликнете на него и ще отскочите до страницата на организаторите. Респект към Коко Върбицалиев, Марто, адаша обслужващ картовете, всички момчета и момичета от Karting Events Bulgaria, от бокса, през кантара до микрофона, както и към хората от агенцията и генералния спонсор Еко, Дени и компания.

 

 

Лукс от Китай!