Отново атакуват пред Конституционния съд отнемането на коли от пияни и дрогирани


22 Apr 2024

За втори път в рамките на седмица пред Конституционния съд е подадено искане срещу отнемането на коли от пияни и дрогирани водачи. Този път искането е от Добринка Кирева, районен съдия от Свиленград.

Според нея отнемането на кола (или паричната равностойност на возилото) при нарушение на пътя е противоконституционно.

"Въведената допълнителна репресивна мярка – отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, което е собственост на дееца, която по същността си се приравнява на наказанието “конфискация”, според настоящият съдия докладчик води до прекомерна тежест на наказанията спрямо тежестта на извършеното престъпление", пише тя, цитирана от Mediapool

 

Само преди седмица с подобни аргументи Върховният касационен съд също атакува тези текстове от Наказателния кодекс, като тогава акцентът беше върху искането за плащане на паричната стойност на колата, с която е извършено нарушението, ако тя не е собственост на нарушителя.

В същото време МВР продължава да твърди, че мерките успешно са намалили броя на шофиращите под въздействието на алкохол или наркотици. Експерименти обаче показват, че полевите тестове за алкохол и наркотици не са прецизни и могат да “уличат” невинен човек.

Конституционният съд за втори път в рамките на седмица получава искане срещу промените в Наказателния кодекс

Лукс от Китай!