Експеримент: кои лекарства и храни могат да дадат положителен тест за алкохол или наркотици


07 Feb 2024

Още преди повече от година сме коментирали съмнителната точност на тестовете за алкохол и наркотици, използвани от “Пътна полиция”. Поредният експеримент е на bTV, като резултатите са плашещи: вода за уста и дори кроасани дават положителни резултати…

Медията разказва, че при своя експеримент използва същите дрегери и тестове (Drugtest 5000) като МВР, като това е консултирано със съветника на премиера по пътната безопасност и бивш началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев.

Как протича експериментът? На доброволци се правят тестове преди началото на експеримента (всички отрицателни) и след това всеки от тях пие различни лекарства, които се купуват свободно в аптеките – например за главоболие, противогрипни и подобни.

Първият доброволец изпива комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда, следващият – такива с парацетамол и псевдоефедрин. На няколко от доброволците се дават енергийни напитки и смес от различни енергийни напитки. Изчаква се 30 минути преди да се направи повторен тест.

Всички резултати дотук са отрицателни.

На следващия доброволец се дава лекарство за главоболие. Особеното е, че то съдържа кодеин. Точно тази съставка в тялото “веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият”, посочва Робърт Ахабабян, вносител на тестовете и съветник на bTV по време на експеримента.

Още по-абсурдно е, че определени храни също могат да дадат положителен резултат за алкохол. Така след един кроасан дрегерът показва 0,21 промила. Още по-страшно е след жабурене на вода за уста… Вижте повече във видеото:

 

Лукс от Китай!