Пак предлагат бус лента и велоалеи по знаков столичен булевард


22 Apr 2024

Столичната община се върна към една позабравена идея отпреди повече от десет години – реорганизацията на движението по централния булевард “Патриарх Евтимий”. Идеята на общината е трите ленти за движение да се превърнат в две за коли и една за тролеи, а местата за паркиране от едната страна на булеварда да бъдат заменени от велоалея.

Наглед отличната идея, която ще позволи по-бързо и безопасно придвижване с градски транспорт и колела среща много сериозен отпор от живущите в района и от самия Столичен общински съвет. Това е очаквано, като се има предвид, че по булеварда място за паркиране и сега е почти невъзможно да се намери, а след реорганизацията това ще стане почти невъзможно. Ето защо общинските съветници предлагат успоредно да се създадат два многоетажни подземни паркинга в НДК, които да осигурят 500 места за паркиране.

 

Заместник-кметът на София по транспорта Илиян Павлов представи предложението в понеделник (22 април 2024 г.) пред комисията по транспорта. Промените предвиждат местата за паркиране по булевард “Патриарх Евтимий” да се намалят от 500 на 450, но да се увеличат тези по бул. “Витоша”.

В момента бул. “Патриарх Евтимий” предлага три ленти за движение на автомобили, но редовно една от тях е заета от спрели “за пет минути”, които не се санкционират от общината или полицията. Проектът включва и други промени в района: движението по улица "Фритьоф Нансен" да стане двупосочно, а велоалеята на тротоара на бул. "Витоша" да слезе на пътното платно, за да се избегнат конфликтните точки между колоездачи и пешеходци. 

Лукс от Китай!