Планират се две нови станции за метрото в София


26 Apr 2024

Столичното метро ще се сдобие с две нови станции в квартал "Люлин". Дружеството на Столична община "Метрополитен" вече е обявило процедура за избор на строител на станциите, както съобщава "Сега", като станциите ще се намират по продължението на Линия 1 в посока Околовръстния път по бул. "Царица Йоанна". 

Общата прогнозна стойност на търга е 142 млн. лв. без ДДС, като всяка от станциите е обособена в отделна позиция - за 68 млн. и 74 млн. лв., съответно. Документи за участие в държавната поръчка могат да се внасят до 18 юли тази година. Планира се строителството да започне през декември тази година и да продължи около три години. 

"Сега" съобщава, че по-близката спирка до Околовръстното ще е с дължина 159 м. и с подземна разгъната застроена площ от 4,6 дка. Дължината на пероните ще са по 105 м., а широчината им ще е 4,5 м. Предвидени са 6 вход-изхода, като две от тях ще правят връзка с бъдещ буферен многоетажен паркинг, който не е предмет на обявената поръчка. Втората метростанция ще е с дължина 164 м. и с подземна РЗП от 6,6 дка. Дължината на пероните ще е 102 м., а широчината им - от 4,70 м до 5,70 м.

Лукс от Китай!