Вижте как товарен Boeing каца без преден колесник в Истанбул (Видео)

  • Галерия с четири снимки от инцидента Галерия с четири снимки от инцидента

08 May 2024

Boeing 767 на FedEx кацна аварийно без да успее да отвори предния си колесник на летището в Истанбул в сряда, 8 май 2024 г., съобщават световните агенции. За щастие няма ранени.

Полетът от Париж до Истанбул приключва с аварийното кацане, след като пилотите установяват, че предният колесник не може да се разгъне при спускането към пистата. След консултация с диспечерите от контролната кула, пилотите решават да опитат кацане “по корем” само със задните колела.

 

Наземният контрол нарежда пистата да бъде подготвена за тежкото кацане. Във видеото се вижда, че пожарните екипи също очакват самолета и започват да обливат предната част на фюзелажа броени секунди, след като той спира на пистата.

Предстои разследване на причините за отказа на предния колесник. Boeing е изправен пред тежки предизвикателства, след като в последните няколко месеца имаше няколко инцидента със самолети на американския гигант – за щастие без жертви. 

През януари по време на полет се откъсна панел от фюзелажа, поставен на мястото на врата на самолет 737 Мах на Alaska Airlines. През март 787 Dreamliner на чилийската авиокомпании Latam рязко загуби височина по време на полет от Австралия до Нова Зеландия. През април панел от обшивката на двигателя на друг 737 пък се откъсна във въздуха. Инцидентите отново повдигнаха сериозни въпроси за спазването на нормите за безопасност в Boeing, възникнали след двете катастрофи през 2018 и 2019 г., при които загинаха 346 души. 

 

Лукс от Китай!