Ferrari тества болид от Формула 1 с калници


09 May 2024

Международната автомобилна федерация (FIA) експериментира с калници за болидите от Формула 1. Може да звучи като шега, но идеята е състезанията при силно наводнена писта да станат по-безопасни за пилотите и по-лесни за гледане. Истината е, че в момента при силен дъжд състезания няма – или болидите карат зад кола за сигурност, или стоят в боксовете и зрителите с часове чакаме дъждът да спре и пистата да изсъхне. А пилотите след първия се оплакват, че не виждат абсолютно нищо.

Тестовете на калници всъщност започнаха още миналата година на “Силвърстоун”, но концепцията беше с прекалено малки калници и съответно не постигна никакъв успех. Тогава в изпитанията участваха Мик Шумахер и Оскар Пиастри.

Сега на пистата “Фиорано” са били тествани нов тип калници, които покриват гумите доста по-плътно, както виждате от снимките. Колата отпред е миналогодишното Ferrari, карано от Артур Льоклер – малкия брат на пилота на Ferrari във Формула 1 Шарл Льоклер. Задната кола е актуалното Ferrari с цветовете от Маями, управлявано от резервния пилот на Скудерията Оливър Беърман. Неговата роля в теста е особено важна – да определи има ли смисъл от новите калници на колата пред него или все така не вижда нищо от пръските, вдигани от нея.

Засега няма яснота дали новите калници са минали изпитанието успешно, нито кога евентуално бихме ги видели в реално състезание. От снимките виждаме, че са тествани поне два модела с различен дизайн.

Източник: Autosport. Снимки: Алесандро Стефанини

 

Най-достъпният пикап у нас?