Подробно инфо за новия VW California T7

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки
  • Семейството на California се състои от Beach (ляво), Coast (дясно) и Ocean (по средата). Семейството на California се състои от Beach (ляво), Coast (дясно) и Ocean (по средата).
  • Концепцията на вътрешното пространство на Ocean е преосмислена основно и до най-малкия детайл, оползотворявайки по този начин максимално пространството. Концепцията на вътрешното пространство на Ocean е преосмислена основно и до най-малкия детайл, оползотворявайки по този начин максимално пространството.
  • Лесно разгъваемото легло в жилищното пространство на Ocean предлага отличен комфорт за спане. Лесно разгъваемото легло в жилищното пространство на Ocean предлага отличен комфорт за спане.
  • Всички къмпинг функции може да се контролират посредством новият екран. Всички къмпинг функции може да се контролират посредством новият екран.
  • Стандартно с две плъзгащи се врати от двете страни, новата California предлага 3-зонова концепция за къмпингуване. Стандартно с две плъзгащи се врати от двете страни, новата California предлага 3-зонова концепция за къмпингуване.
  • Кухнята с единичен газов котлон, шкаф за прибори и допълнително пространство за съхранение се намира във вграден модул в багажното отделение. Кухнята с единичен газов котлон, шкаф за прибори и допълнително пространство за съхранение се намира във вграден модул в багажното отделение.

14 May 2024

Лятото идва и новият VW T7 вече се предлага в култовата версия California. Моделът стандартно идва с две плъзгащи се врати и за първи път като плъгин хибрид, при това с двойно предаване.

California е абсолютна легенда с над 280 хил. произведени екземпляра. Също като стандартните версии на Multivan, новото плъгин хибридно задвижване в съчетание с двойно предаване 4Motion се очаква да предизвика най-голям интерес сред клиентите.

Ванът идва в пет версии: Beach, Beach Tour, Beach Camper (с миникухня в задната част), както и като Coast и Ocean (оборудвани с пълноценен кухненски бокс от страната на водача). По-надолу ще откриете детайли за всяка от тях.

За повечето нови коли съобщаваме за друг тип екстри, но в този клас е редно да споменем някои забавни дреболии, които обаче може да направят почивката ви доста по-спокойна: мрежи срещу комари на страничните текстилни прозорци в повдигащия се покрив, възможност за сгъване на индивидуалните седалки (за транспорт на колела или сърфове вътре, например), както и мини кухня с допълнителен акумулатор!

Готино е, че функциите, свързани с кемперната част, се управляват от нов централен контролен блок, вграден в дясната задна странична колона на покрива. 

Технологично California идва с асистентите, познати от другите варианти на T7: това включва система за аварийно спиране при опасност от сблъсък с приближаващ в насрещното платно автомобил при маневра за ляв завой (Oncoming vehicle braking when turning) и система за полуавтономно шофиране Travel Assist.

California може да се поръча с три задвижващи системи. Традиционният дизел е 4-цилиндров TDI със 150 коня. Бензиновият вариант TSI е с 204 к.с. И в двата случая те използват предно задвижване. Ако искате двойно предаване ще трябва да се насочите към плъгин хибрида, базиран на 1,5-литров бензинов мотор със системна мощност 245 к.с.

Интериорът предлага нови индивидуални седалки. Сравнително леки са (24 кг), което прави освобождаването на пространство за товари значително по-лесен процес, който може да извърши и сам човек. Както може да очаквате в епохата на смарт джаджите, под всяка седалка има USB-C зарядно с мощност 45 вата.

Ето и подробности за всяка от петте версии от преса на VW:

California Beach

Базовата версия California Beach е хомологирана като лек автомобил и по същество представлява кемпер изпълнение на Multivan с механично повдигащ се покрив. California Beach предлага шест места (2+2 индивидуални седалки на втория и третия ред) и двуместно спално отделение под повдигащия се покрив, който може да се отваря и затваря ръчно с помощта на новия, изключително лесен за използване механизъм. Леглото под разгъваемия покрив при всички версии на изпълнение на новата California е с размери 2054 x 1137 милиметра и е оборудвано с удобен матрак с висококачествени пружини.

California Beach Tour 

Втората моделна линия на новата California е Beach Tour. Подобно на версиите Beach Camper, Coast и Ocean, и тази версия е оборудвана стандартно с въртящи се и регулируеми по височина индивидуални седалки за водача и пътника до него, два ергономични сгъваеми къмпинг стола в тапицерията на багажника, осветление в пространството под повдигащия се покрив (вкл. лампа с гъвкава стойка и USB-С портове със зарядна мощност 45 вата), плъзгащи се прозорци в плъзгащите се врати отляво и отдясно и с чисто новия централен блок за управление на кемпера (със сензорен екран) в задната дясна странична колона на покрива. Beach Tour разполага и с допълнителен акумулатор за стационарна употреба (LiFePo акумулаторна батерия с капацитет 40 Aч). Петместното изпълнение на Beach Tour на новата California е оборудвано с три индивидуални седалки отзад, като за разлика от седалките при Beach и Multivan, облегалките на двете външни места могат да се сгъват напълно. По този начин се създават необходимите условия за обособяване на две допълнителни спални места на първия етаж с помощта на сгъваемия матрак (1980 x 1330 милиметра) на новата California Beach Tour, който се разстила върху сгънатите индивидуални седалки. Когато не се използва, той може да бъде прибран удобно в сгънато положение в рафта за багаж в багажното пространство. Beach Tour също е хомологиран като лек автомобил. Всички версии на новата California от ниво на изпълнение Beach Tour нагоре са оборудвани и със сгъваема маса, която е надеждно закрепена в багажното отделение, докато автомобилът е в движение.

 

California Beach Camper 

В този случай името казва всичко - California Beach Camper е хомологиран като класически кемпер ван. Подобно на Beach Tour, той е петместен, но е оборудван допълнително с изключително компактна мини-кухня и възможност за включване на външно електрическо захранване с напрежение 230 волта. Кухнята, която предлага газов котлон с едно гнездо, чекмедже за прибори и допълнително отделение за посуда и оборудване е разположена в постоянно монтиран модул в багажното отделение. За да се използва кухнята, капакът на багажника се отваря (с което се осигурява и защита от дъжд), а кухненският модул се изтегля назад.

California Coast

Четириместният вариант California Coast е оборудван с две индивидуални седалки отзад, пълноценен кухненски бокс от страната на водача и два стационарни акумулатора (LiFePo акумулаторни батерии с капацитет 2 x 40 Aч). Същото се отнася и за версията Ocean. Кухненският бокс е напълно реконструиран и обновен. Едно от най-значимите различия спрямо предходното поколение е, че оборудваният с шкафове, мивка и газов котлон с едно гнездо кухненски бокс предлага сравнимо с това на предшественика полезно пространство, но не навлиза толкова напред в интериора благодарение на по-голямата външна дължина на каросерията на новия модел. Това води след себе си редица предимства – влизането и излизането през плъзгащата се врата отляво става свободно, по-едрите на ръст водачи разполагат със значително по-голям диапазон за оптимално регулиране на седалката, а регулируемата по височина седалка на водача вече може да се завърта изцяло на 180 градуса. Освен това новата конфигурация освобождава и достатъчно място за хладилника, който се отваря напред като чекмедже като при решението, използвано в Grand California. По този начин пространството в него може не само да се използва по-ефективно, но и да се достъпва отвън за зареждане на продукти или охладени напитки. Сгъваемото легло в дневната зона е с размери 1980 x 1060 милиметра и е изключително стабилно в разгънато положение, опирайки се на една от сгънатите седалки отдясно и на интегрираното в кухненския бокс стъпало отляво. Разбира се, California Coast е официално хомологиран като кемпер.

California Ocean 

Ocean беше топмоделът в гамата на предишното поколение на California и тази негова позиция се запазва в пълна степен и при новия модел. В сравнение с версията Coast, стандартното оборудване на четириместния Ocean включва множество допълнителни удобства и възможности. Сред тях са ексклузивната за тази версия текстилна тапицерия на седалките в десен Mélange Raven, изработена от рециклирани материали и бродирана с надпис California на облегалките на предните седалки, отопление на седалките на водача и неговия спътник отпред, допълнително въздушно отопление, автоматична климатична инсталация (Climatronic), голямо отделение за съхранение на вещи на тавана над багажното отделение и амбиентно осветление в кухненския бокс. Вместимостта на 28-литровия резервоар за прясна вода при версиите Coast и Ocean вече е с пет литра повече, а тези две изпълнения на новата California разполагат и с практична външна сгъваема маса (която може да се използва и вътре и като продължение на работния плот) и допълнителен електрически контакт за външно електрическо захранване с напрежение 230 волта за електрически котлон. 

Новият кемпер на VW ще може да се поръча от юли 2024 г. с първи доставки в началото на 2025 г.

 

Първото Revuelto в България!