САЩ вдигна митата за китайски електромобили до 100%


15 May 2024

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви рязко увеличение на митата върху част стоките и материалите, които Китай внася в страната. Това включва батерии за електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти. 

Байдън ще запази митата, въведени от републиканския му предшественик Доналд Тръмп, като същевременно ще увеличи други, включително учетворяване на митата за електромобили до над 100% и удвояване на митата върху полупроводниците до 50%.

Новите мерки засягат стоки и материали на груба обща стойност от около 18 милиарда долара, включително стомана и алуминий, полупроводници, слънчеви панели, кранове и други, каза Белият дом. 

„Американските работници могат да превъзхождат работата и да се конкурират с всеки, стига конкуренцията да е справедлива, но твърде дълго тя не е била справедлива“, каза Байдън по време на реч в Розовата градина на Белия дом пред синдикати и компании. „Няма да позволим Китай да наводни нашия пазар."

"След задълбочен преглед на задължителния доклад относно тарифите по раздел 301 и след като взе предвид моя съвет, президентът Байдън ми нареди да предприема по-нататъшни действия за насърчаване на премахването на несправедливите политики и практики на Китайската народна република, свързани с трансфера на технологии, които продължават да обременяват американската търговия и вредят на американските работници и предприятия“, коментира представителят на търговската камара Катрин Тай.

Много по-добра от предишната?