Джо Байдън похвали лимузината на Си Дзинпин (Видео)

  • Галерия от 3 снимки от срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин в Сан Франциско, САЩ Галерия от 3 снимки от срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин в Сан Франциско, САЩ

19 Nov 2023

Пак сме на тема президентски лимузини. След представянето на колите на Ким Чен Ун фокусът ни пада върху автомобила, в който се вози китайският президент Си Дзинпин. Тази седмица той бе на визита в Сан Франциско за разговори с американския си колега Джо Байдън, за която от Пекин бе транспортирана със самолет неговата лимузина.

Настрана от политическите теми, обсъждани по време на срещата, ще спрем поглед върху нейният край. И по-конкретно върху реакцията на Джо Байдън за бронираната лимузина на Си Дзинпин.

Американският президент каза с умивка: „Това е красиво превозно средство”. Си Дзинпин му благодари и му отговори, че колата е Hongqi и го покани да я разгледа отвътре. На китайски Hongqi означвава „червено знаме“ и всъщност е издължена версия на Hong L5.

80-годишният президент Джо Байдън, който на 20 ноември има рожден ден, сравни китайската лиузина със своя Cadillac. „Това е като онзи Cadillac, който имаме там. Знаете ли как наричат тази кола? Наричат я Звяра“, каза Байдън на Си Дзинпин.

Лимузината на президента на Китай е от първото поколение Hong L5 (второто може да видите тук). Тя се задвижва от 6,0-литров бензинов V12 с турбокомпресор и тежи около 3175 кг без бронировката. С нея теглото значително нараства, но точни данни никога не са разкривани от гледна точна на сигурност.

За сравнение Cadillac-ът на Джо Байдън тежи малко над 9 тона (9172 кг). И е с дизелов Duramax мотор. Американската президентска лимузина е изградена върху платформата за тежкотоварни пикапи GMC TopKick и е в употреба от мандата на Доналнд Тръмп.

 

Кликнете на снимката и вижте любимите коли на корейския диктатор Ким Чен-ун

Лукс от Китай!