Volvo също ще използва мега отливки като Tesla


20 May 2024

Най-новият електромобил на Volvo – EX60 – трябва да се появи през 2025 г. и се очаква в началото да се продава успоредно с бензиновите и хибридни варианти на XC60 – най-продаваното Volvo. Това ще е първият модел на компанията, който ще се произвежда с новата технология за мега отливки. Това и системата, използвана от Tesla. Тя ще се внедри за първи път при колите, които ще стъпват на новата електрическа платформа SPA3, като EX60 ще е първи.

 

Компанията е твърдо по път към пълен отказ от коли с ДВГ от 2030 г., въпреки че напоследък се забелязва известно намаляване в ръста на търсенето на електромобили.

Новата система с мега отливки дава възможност на мястото на много детайли, съединени със залепяне, нитове или болтове да се постави един цял монолитен детайл. Това прави производството по-лесно, бързо и евтино. В същото време обаче крие рискове, защото прави ремонтите по-сложни и скъпи.

Първите съоръжения за мега отливки ще бъдат в завода в Торшланда, Швеция, като инвестицията е на стойност близо 1 млрд. евро. В близост се изгражда и нов завод за батерии за електромобили, който ще бъде управляван от гиганта Northvolt. На по-късен етап заводът в Словакия също ще започне да прави каросерийни детайли с помощта на технологията за мега отливки.

 

Много по-добра от предишната?