Lamborghini показа новия V8 с две турбини за наследника на Huracan

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

21 May 2024

Lamborghini показа двигателя (вътрешно означение “634”), който ще поставя в наследника на Huracan. Новото бейби Lambo ще дебютира това лято, с което ще бъде сложен край на един от най-готините двигатели в съвременното автомобилостроене – епохалния 5,2-литров V10, отиващ си с актуалното поколение на Huracan.

Преди броени часове Lambo за първи път показа новия двигател, който губи два цилиндъра, но пък получава две турбини. 4-литровото зверче достига 10 000 об/мин и доставя 800 к.с. (при 9000 об/мин) и 730 Нм (9750 об/мин). Двигателят е с директно впръскване, а турбините са между цилиндрите (вътре в буквата V).

За да работи всичко гладко и леко при подобни обороти, свързващите елементи са титаниеви, а класическото управление на клапаните е заменено от такова, използвано в състезателните машини на Lamborghini.

Плъгин хибридна система, подобна на тази в Revuelto, добавя 150 к.с. и 300 Нм. За разлика от Revuelto, тук аксиалният електромотор е разположен класически между двигателя и 8-степенната скоростна кутия. Още два електромотора ще бъдат разположени на предния мост. На практика новият битурбо V8 ще управлява задните колела, а два от електромоторите – предните.

Очаква се наследникът на Huracan да носи името Temerario. Системната мощност на трите електромотора и осмакът ще бъде около 900 коня. За сравнение най-мощните варианти на Huracan имат 640 к.с.

 

Първото Revuelto в България!