В Италия иззеха автомобили Fiat, защото не са местно производство


21 May 2024

Италианските власти са конфискували 134 броя от модела Fiat Topolino на пристанището в Ливорно заради малък стикер с флага на средиземноморската страна върху каросерията на малкото електрическо превозно средство. Според наличната към момента информация, трицветното знаме може да заблуди потребителите по отношение на произхода на продукта, тъй като той е произведен в Мароко.

Съгласно член 4, параграф 49 от финансовия закон на Италия от 2004 г. износът или вносът на „продукти, носещи фалшиви и подвеждащи указания за произход“ се счита за престъпление, както е предвидено в член 517 от наказателния кодекс на страната. Интересното е, че законът „Произведено в Италия“ не е приложен към други вносни продукти на Stellantis, като например Fiat 500, който в миналото се продаваше с италианския флаг на каросерията си, въпреки че беше произведен в Полша.

Говорител на Stellantis вече е потвърдил конфискацията, но отрече каквото и да е нарушение от страна на производителя, заявявайки, че Fiat ясно е посочил, че Topolino се произвежда в Мароко. Според автомобилния производител малкият италиански флаг на калниците на електромобила е предназначен единствено да покаже предприемаческия произход на продукта, което означава, че е проектиран от Fiat Centro Stile в Торино. Въпреки това, Stellantis се съгласи да премахне стикерите с италианското знаме, за да разреши проблема.

Много по-добра от предишната?