Шефът на Lamborghini: Много е рано за електрическа суперкола, никой не ги купува


22 May 2024

Щефан Винкелман, изпълнителният директор на Lamborghini, смята, че е твърде рано за изцяло електрически суперколи. Според елегантния германец добрите стари двигатели с вътрешно горене не са казали последната си дума, въпреки тенденциите в автомобилостроенето през последните години.

Lamborghini току-що представи чисто нов V8 с две турбини за наследника на Huracan.

“[Електрическите суперколи] засега не се купуват. Прекалено рано е. Тепърва ще видим дали и кога те ще се случат” заявява Винкелман, цитиран от Bloomberg.

След бомбастичния ръст на продажбите на електромобили през последните години, 2024 г. бележи сериозно охлаждане на интереса на големите пазари. Някои производители дори обявиха, че временно намаляват инвестициите в електрически разработки, докато стане ясно в каква посока ще поеме пазарът.

При суперколите това важи дори в по-голяма степен. Дори Bugatti Rimac, компанията, която в момента разполага с най-добрата технология за електрическа суперкола, обяви, че наследникът на Chiron ще има атмосферен 16-цилиндров двигател, подпомогнат от хибридна система.

Засега ЕС още не се е отказал от политиката за пълна забрана на вредните емисии (а следователно и на ДВГ с фосилни горива) от 2035 г.

 

Първото Revuelto в България!