Eldrive ще изгражда зарядни паркове за електромобили

  • 3 снимки 3 снимки

27 May 2024

Операторът на публична зарядна инфраструктура за зареждане на електромобили Eldrive започва да изгражда големи зарядни паркове за електромобили на собствени локации с богата екосистема. Първият такъв обект вече се строи в Литва, като на него ще могат едновременно да зареждат 20 електрически превозни средства, а във втория етап зарядните точки ще бъдат увеличени до 40.

Проектът включва зарядна инфраструктура за електрически автобуси и камиони. Мощността на станциите ще бъде между 200 и 400 kW DC, а завършването и пускането в експлоатация на зарядния парк се очаква до края на тази година. Освен зарядните станции, на локацията има кафене, магазини и съпътстваща инфраструктура, за да може зареждащите да имат всички нужни удобства на място. Eldrive планира изграждане на множество такива паркове на всички пазари на които оперира – България, Румъния и Литва.

„Такъв тип локации са уникални и напълно липсващи в Балтика и Източна Европа, но и изключително редки глобално. Основната разлика между заряден хъб, каквито Eldrive изгражда от няколко години, и зарядните паркове е, че освен мащаба, тук оператора е водещият елемент в екосистемата. В допълнение към бързото и удобно зареждане, е осигурена и цялата палитра от партньорски стоки и услуги, от които потребителя да се възползва – храни, напитки, магазини. Това е екосистема далеч отвъд малко кафене или вендинг машина.  Потребителят получава множество висококачествени удобства и различни опции от първокласни стоки и услуги. Този тип локации „обръщат“ традиционния бизнес модел в сектора и отговарят на всички желания и потребности на клиентите.“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive Holding.

Зарядният парк в Литва се изгражда до гр. Паневежис на ключова локация, разположена на магистралата „Виа Балтика“ (част от международен път Е670), която свързва Прага и Талин, преминавайки през Полша, Литва, Латвия и Естония. Обектът заема площ от 1,5 хектара (15 000 кв.м.) и на него ще бъде изградена сграда с площ 318 кв.м. Като партньори за тази локация са привлечени брандовете "Caffeine" и "Narvesen", част от водещия норвежкия конгломерат REITAN AS. Reitan Convenience AS оперира на 7 международни пазара с над 2000 магазина, 800 000 продажби дневно и оборот за 2023 г от над 10 млрд. евро.

Най-добрият в класа си?