Два влака се сблъскаха на Централна гара в София

  • 2 снимки от Гугъл 2 снимки от Гугъл

28 May 2024

Два влака - пътнически и локомотив, са се сблъскали на Централна гара в София. При катастрофата са пострадали няколко души, които са откарани за изследвания в столични болници. Инцидентът се е случил около 16:50 часа при маневри, тъй като на единия машинист му е прилошало. По-късно от спешната болница "Пирогов" съобщиха, че в спешното отделение е откарана една жена, която преминава подробни прегледи и изследвания. След като лекарите установят какво е състоянието й и дали то налага да остава за лечение в "Пирогов", ще бъде дадена информация допълнително.


Пострадали са настанени още във ВМА и ИСУЛ, но нито един от тях не е с опасност за живота. По думите на транспортния министър Георги Гвоздейков, който пристигна на мястото на инцидента, става дума за шестима души. Министърът обясни, че единият от влаковете е пътнически и е пътувал за Пловдив. Намирал се е на първи коловоз, когато по същото
време локомотив с три вагона е правил маневра. Той се е озовал в коловоза на пътническия влак и го е ударил отзад. Причините все още се изясняват. Нов влак ще отиде до Пловдив, за да извози пътниците.

Установени са 12 пострадали лица, само едното от тях е по-тежко пострадало, обяви и. ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пред БТА.
На сайта на БДЖ "Пътнически превози" е отбелязано, че бързите влакове София-Бургас и София-Пловдив престояват на гарата заради инцидент на железния път. По-рано бе съобщено, че има софтуерен проблем във временната маршрутно-компютърна централизация на Централна гара-София, което е предизвикало закъснения в графика на движение на влаковете.

Късно в понеделник е възникнал проблем в осигурителната техника на Централна гара, който е отстранен в 22:30 часа. По тази причина са отменени редица влакове, а други закъсняват в порядъка от 40 до 120 минути, съобщиха от НКЖИ. От 7 май модернизацията на Централна гара София навлезе в нов етап и започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа. В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Причините за софтуерния отказ се изясняват от производителя на временната централизация.

 

Текст: OFFNews.bg

Най-добрият в класа си?