Ford Explorer влезе в производство една година след дебюта

  • 6 снимки 6 снимки

07 Jun 2024

Въпреки че е официално в продажба от почти три месеца, изцяло електрическият Ford Explorer, предназначен само за Европа, стъпи на поточните линии едва сега. Производството се осъществява в обновена фабрика на марката в Кьолн, Германия.

Показан за първи път пред света миналата година, Explorer няма нищо общо с американския модел със същото име. Базиран е на същата платформа MEB, която стои в основата на Volkswagen ID.4 и струва по-малко от Mustang Mach-E, което го прави базовото EV на Ford в Европа.

Първоначално моделът ще се предлага с 84-киловатчаса LFP батерия, осигуряваща пробег от 602 км по WLTP. По-малък пакет от 55 квТч ще последва по-късно тази година. Предлагат се две опции за задвижване: вариантът със задно предаване има един двигател, произвеждащ 281 к.с., а версията със задвижване на четирите колела с два електромотора генерира 335 к.с. И двата модела поддържат до 11 кВ AC зареждане и предлагат 135 кВ DC зареждане за модела със задно задвижване и 185 кВ за AWD версията.

Заводът в Кьолн, който е от основна важност за Ford в Европа, претърпя трансформация на стойност 2 милиарда евро в специален център за електрически превозни средства. С планиран годишен капацитет от над 250 000 автомобили, съоръжението ще играе ключова роля в европейските амбиции на Ford за пълна електрификация. В допълнение към Explorer, втори спортен кросоувър, базиран на MEB платформата, е планиран за производство по-късно тази година.

Най-достъпният пикап у нас?