Електрическият Ford Explorer тръгва в продажба след околосветско пътешествие

  • 3 снимки 3 снимки

27 Mar 2024

След околосветско пътуване - първото с изцяло електрически автомобил в историята - което премина и през България, новият Ford Explorer е готов да поеме към потребителите в Европа след приблизително 6-месечно забавяне от първоначалния план. Моделът е и първият електрически автомобил на Ford, разработен и произведен в Европа, който съчетава немско инженерство, американски стил и отлично стандартно оборудване. Припомняме, че в основата си автомобилът се базира на платформата MEB на Volkswagen, като освен това споделя и ключови компоненти с модели на немската марка.

Explorer се предлага с възможност за избор на задвижване на задните колела с един двигател (RWD) или задвижване на всички колела с два двигателя (AWD). И двете конфигурации използват литиево-йонна (NMC) батерия с удължен пробег, избрана заради енергийната си плътност, мощността и експлоатационните си качества в европейския климат от Скандинавия до Средиземноморието. В зависимост от стила на шофиране, условията и натоварването, пробегът с едно зареждане ще бъде до 602 км по WLTP.

Зареждането от 10 до 80 процента отнема приблизително 26 минути при използване на бързо зареждане с постоянен ток с мощност до 185 кВ за модела AWD. За версията със задно предаване максималната мощност на зареждане е 135 кВ.

Не само зареждането е бързо и лесно. Explorer може да ускорява по-бързо от Focus ST, казват от Ford, като 340 к.с. означават, че моделът с AWD достига 100 км/ч за 5,3 секунди. Explorer AWD също така може да тегли до 1200 кг.

В допълнение към приблизително 470 литра общо пространство за съхранение на вещи, включително 17-литровата MegaConsole и заключващо се отделение зад екрана My Private Locker, всеки Explorer разполага със информационно-развлекателно система SYNC Move 2 с регулируем 14,6-инчов централен сензорен екран, който може плавно да се плъзга нагоре и надолу според нуждите на водача под 30 градусов ъгъл. Стандартни са също отопляемите волан и предни седалки, масажираща седалка на водача и безжично зареждане на телефона.

В Explorer Premium са добавени аудиосистема B&O с 10 високоговорителя и амбиентно осветление в интериора, за да се гарантира доброто настроение по време на път, както и обновените характерни за Explorer фарове от LED с автоматични дълги светлини на Dynamic Matrix LED с дълги светлини без заслепяване.

Що се отнася до околосветската обиколка на Explorer, приключението на Лекси Алфорд премина през шест континента, 27 държави и повече от 30 000 километра само с електрическо задвижване. Преодолявайки прекъсванията на електрозахранването в Африка, липсата на инфраструктура за зареждане в пустинята Атакама в Чили, неизградените пътища, планинските проходи и мразовитите условия, постижението доказа какво е възможно да се постигне и колко далеч можеш да стигнеш с електрически автомобил.

Лукс от Китай!